top of page

 פרק 83 - נרקיסיזם

אפשר להאזין לפרק כאן 

תפיסת האדם לגבי מושג המודעות היא לעיתים רומנטית כי האדם לא בנוי רק מאור ותכונות חיוביות וכאן נשאלת השאלה: מה אתה מתכוון לעשות עם כל השלילי שגם מתקיים בך?
אל תבטל אותו, קבל אותו אל ליבך ותבין שאדם חייב להתמודד על שני המישורים, קבלת השלילי והחיובי כאחד, רק בדרך הזו האדם עושה את הדרך שלו אל  המודעות.
המודעות היא לעולם לא חד כיוונית והיא לא אמורה להיות דרך אחת לכיוון האושר בלבד, המודעות יכולה להגיע אליכם רק כאשר תבינו את הגורם שמונע את האושר כולו וזה לעולם לא יהיה אדם אחר אלא גורם בתוך עצמכם.

 פרק 83  נרקיסיזם

פורסם הפרק ה 83 של הפודקאסט בנושא נרקיסיזם וגזלייטינג שאנשים חווים במערכות היחסים שלהם. זה נושא כבד ומעורר אמוציות, כאב וסבל, וזה נובע מכך שהרבה ממערכות היחסים בין בני אדם בעולם הזה מושתתים על יחסי שליטה.

פודקאסט- תחנת ירח- פרק 83 - נרקיסיזם

האימייג׳ הזה נוצר ב מידג׳רני AI

להתאהב בעצמך

נרקיסוס היה מאוהב בדימוי שלו שהשתקף בבריכת המים עד שהוא גווע ומת
וזה דימוי לאדם הנרקיסיסטי הרואה רק את עצמו ומבטל את האחר. על פניו זה נשמע טיעון אגואיסטי אך הגישה הנרקסיסטית היא לא גרועה בהכרח או פסולה באופן גורף כי היא בהחלט עונה על דבר חשוב ומרכזי : תאהב את עצמך .. היא גם עונה על היבטים אחרים וחשובים כמו: התבוננות, צפייה, והבחינה העצמית בזכות זה שהם אגואיסטים לכאורה כי היא מאפשרת לאדם האינדיבידואלי תנאים להתבוננות מרוחקת וזה יכול להיות חיובי בהיבטים מסוימים אבל ברגע שהאדם לא אוהב את עצמו אלא מתאהב בעצמו הוא נהיה עיוור לקיים והרוחש והוא מתעלם מכל מה שיש סביבו ואז הפרספקטיבה שלו על עצמו ועל העולם הופכת למעוותת כי לא תתקיים הלמידה מהאחר. במצב כזה העיניים והלב לא מופנים ישירות אל אפשרות האחדות עם אחרים ולא תהיה אפשרות לראות ולהבין את הסדר הקוסמי, זו גם הדרך שבה הנרקסיסט נוטה להגיע למצבים שבהם הוא מדמיין לעצמו שהוא האלוהים (והוא גם קורא עליו תיגר).
 

 
האם אישיות נרקסיסטית היא מצב מולד או נרכש ?

כדי לענות על כך ניסיתי להסביר בפודקאסט שתי גישות לשאלה: האם האדם הוא טוב מיסודו או רע מיסודו? אין ספק שיסודות נחותים מובילים ביתר קלות להשחתה של ערכים והתנהגות לא מוסרית ועדיין רבים מאלו ״המחפשים דרך״ נתקלים בדילמות כאשר הם ניצבים בפני ״הסבל של האחר״ מבחינת הזדהות, קבלה, גבולות ורצון להועיל ואם להועיל ולעזור אז עד לאן וכמה?
האישיות הנרקסיסיטית לא רואה את ״סבלו של האחר״ ומצד שני האישיות של ״המושיע״ היא גם בעייתית כי היא לא מכבדת בהכרח את בחירתו של האחר (כי היא לא יודעת בהכרח את מהות הבחירה של הסובל) ולכן לא תמיד היא תדע את מידת ההתערבות הנכונה וכך הסובל והמושיע מופיעים לעיתים זה לצד זה במערכות יחסים שבהן אין איזון אך לעיתים עדיין מתקיימת השלמה מבחינת הצורך הרגשי של כל צד לשחק תפקיד נגדי. יש הרבה מצבים שבהם הסובל או הסובלת גדלים להיות נרקסיסטים (בשם כל מה שעשו להם בעבר) וכך ״המושיעים״ שרק רוצים להציל את הסובל, יכולים למצוא את עצמם שלא רק שהם לא מושיעים באמת אלא שנטייתם האלטרואיסטית הפכה להיות כלי נשק בידי אחרים וכעת הוא מופנה אליהם.
 

 

הנרקיסיזם כתופעה רווחת

למרות היות הנשמה גוף שמיימי היא שכחה מהו המקור שלה, התאהבה בעולם החומר והפכה אותו לאלוהים יחיד על ידי המרדף אחרי תוצאה ולכן יש וקיים בלבול רב באדם ובתפיסת המציאות שלו כי הוא לא תמיד רואה את חייו מתוך ערך רוחני שמבין את המהות האמיתית שלו וכך בראיה הארצית  האדם מוצא שהוא מפחד מהמוות כי הוא רואה את חייו כהתחלה וסוף ולא כתהליך נצחי וכך השעון המתקתק ובגידתו של הגוף היא עובדה שהוא עושה הכל על מנת לעכב אותה, לעכב את ההזדקנות, את הרלוונטיות, את מעיין הנעורים ולהתכחש לעובדת החומר המתפורר כי עולם החומר מבקש תמיד תוצאה שיכולה לבוא לידי ביטוי גם ברצון להרבה כסף וליכולת לשלוט על אחרים כדי שיעבדו עבורך כי זו תמצית ההצלחה החומרית : כח, שליטה, כסף, ודחיית רעיון המוות.
בני אדם התחנכו כך וגם ילדים מחונכים לכך שרק התוצאה חשובה וזה מה שהם לומדים במקומות מסוימים: בגן, בביה״ס, במדיה, ברשתות חברתיות, במשחקי מחשב המבקשים מהם ללמוד ולתרגל : כח, שליטה, כסף, ואת דחיית רעיון המוות וזה לא מאפשר לגדול לתפיסות אחרות, רוחניות, חופשיות, מאפשרות, בשל העיסוק האובססיבי עם החומר, הישרדות הגוף ותחושת ״הכל מגיע לי״ המובילים במקרים מסוימים לתודעה קורבנית. גם בצורת חשיבה נרקיסיסטית יש קורבנות כי בני אדם רוצים להשתחרר מתודעת הקורבן ע״י ניסיון לגדול ולהיות אלו ששולטים באחרים באמצעות פיתוח עמדות כח, שליטה, כסף, ודחיית רעיון המוות (עליה לדרגת אלוהים) וזה דבר שקשה לחוות מבחינה רגשית כי ההשלכות שלו הרסניות.

אתם צריכים לחזור הביתה אל עצמכם כי רק כך אף אחד לא יוכל לתעתע בכם פשוט כי תדעו מי אתם באמת. לאדם מודע אפשר לומר כל דבר ולנסות לפעול ולהשפיע עליו במניפולציות רגשיות או במשחקי שליטה אבל סביר שהוא יצחק כי הוא יודע לדחות את הכוזב, השקרי, הצבוע והלא אמיתי ולכן הביטחון האמיתי שלכם הוא בחיק המודעות ובידיעת עצמכם.

רבים מבני אדם לא אוהבים את עצמם אז איך הם יאהבו אחרים? בשל ההתרחקות מאותה עצמיות הם מקבלים את תנאי החברה כאורים ותומים ואז יש צורך להכתיב להם גבולות, תנאים ומוסר, להכתיב מה מותר ומה אסור על מנת לוודא שהאדם מתנהג כראוי, לטובת הכלל ועל פי כללי החברה וכך נוצר מתח והאדם נאלץ לחבוש מסכה מחייכת שהיא הדימוי החברתי המאולץ או הדימוי שהיה רוצה להראות בחברה גם אם הוא פייק מוחלט, ועדיין מה שאפשר להסתיר אולי במקום עבודה פורץ בין קוטלי הבית וכך אותו אחד או אחת שמאסו בתחושת הקורבן יכולים להביא אל הקשר האינטימי את תודעת הנרקסיסט או במקרים גרועים יותר את תודעת המתעלל שחושב שהכל מגיע לו: ואם הכל מגיע לו או לה  אז הם רוצים :כח, שליטה, כסף, ודחיית רעיון המוות ובגלל שרבות ממערכות היחסים מבוססות על יחסי שליטה זה הופך להיות כר פורה להתנסות כזו דרך שליטה על האחר, השפלתו, ביטולו כאדם, הפיכת האחר לקורבן , דרך אלימות, שקרים ומניפולציות רגשיות כי בתפיסתו המעוותת של הקורבן הסובל רק דרך הנרקסיזם הוא יוכל להשתחרר מדימוי הסובל בעצמו וכך להחלים מהכאב.

 

 

 

בואו להאזין 

 יש  עוד הרבה הסברים, סיפורים ומוסיקה  של עידו אז…. אתם מוזמנים בשמחה להאזין  לפרק בספוטיפיי או באפל פודקאסט או להאזין לפרק כאן 

 

קישור לאפל פודקאסט
קישור לגוגל פודקאסט
קישור לספוטיפיי פודקאסט
bottom of page